Hoe maak ik gebruik van sFTP?

sFTP is de veilige variant van FTP, oftewel het File Transfer Protocol.
In dit artikel staat uitgelegd hoe je sFTP kunt instellen en gebruiken.

Het instellen van sFTP

Het is niet mogelijk om van sFTP gebruik te maken met alleen een wachtwoord en gebruikersnaam zoals bij normaal FTP. Via sFTP is het nodig dat autorisatie plaats vindt via gebruikersnaam, SSH sleutel en wachtwoord.
Het is dus nodig om eerst een SSH sleutel te genereren.

Het genereren van een SSH Sleutel

Log in bij cPanel via de klantomgeving. Dit is mogelijk om binnen de klantomgeving te navigeren naar uw diensten, klik vervolgens op uw webhosting pakket. Aan de rechterkant van uw scherm ziet u een menu met acties, hieronder ziet u de knop "Log in bij cPanel" (zie onderstaande afbeelding).

Afbeelding 1: overzichtspagina van de geselecteerde dienst (klik om te vergroten)

Navigeer binnen cPanel naar het kopje "beveiliging" en klik vervolgens op SSH-toegang. (zie onderstaande afbeelding)

Afbeelding 2: SSH-toeging in cPanel (klik om te vergroten)

Navigeer verder naar SSH-sleutels beheren en klik vervolgens op "genereer een nieuwe sleutel".
Hier kunt u een nieuwe sleutel aanmaken, houdt hierbij de volgende instellingen aan:

• Naam: Eigen keuze
  • Een sterk wachtwoord (het liefst gemaakt met de generator)
  • Sleuteltype: RSA
  • Sleutelgrootte: 4096 bits

Je SSH sleutel wordt nu aangemaakt, bewaar het wachtwoord goed en op een veilige plek. Ga nu terug naar het hoofdmenu van SSH-toegang.
De volgende stap is het activeren van je nieuwe SSH sleutel. Klik hiervoor op de kop "beheren" onder het kopje "Openbare sleutels". (zie onderstaande afbeelding)

Afbeelding 3: het autoriseren van de SSH sleutel (klik om te vergroten)

Klik vervolgens op de knop "authorize". Je SSH sleutel is nu geactiveerd voor gebruik. Het is nu nodig om de SSH sleutel te downloaden naar je computer voor gebruik.
Klik hiervoor op "weergeven/downloaden" onder het kopje "Persoonlijke sleutels". Scroll vervolgens een stuk naar beneden naar "converteer sleutel naar een PPK-indeling".

Vul hier het wachtwoord in van de SSH sleutel en klik op converteren. Je komt nu op een nieuw scherm met de geconverteerde sleutel, scroll naar beneden en klik op de knop downloaden. De SSH sleutel is nu gedownload en klaar voor gebruik.

Het gebruiken van sFTP

In dit voorbeeld gebruiken we FileZilla om te verbinden met sFTP.

In FileZilla, klik helemaal linksboven in het scherm om de Site Manager te openen (hotkey: ctrl + s op windows).
Binnen de Site Manager van FileZilla, maak een nieuwe site aan door op de daarvoor bestemde knop te klikken. Vul vervolgens de instellingen in zoals onderstaande afbeelding

Afbeelding 4: de sFTP instellingen voor FileZilla (klik om te vergroten)

Klik vervolgens op de knop "connect", er komt nu een pop-up naar voren die vraagt naar het wachtwoord.
Vul hier het wachtwoord in van de SSH sleutel.

U bent nu verbonden met de server via sFTP.