Wat is SSL en waarom is het nodig?

Terug naar overzicht

Startend bij de basis: SSL staat voor Secure Sockets Layer, het is dé implementatie voor beveiligde verbindingen als het gaat om internetverkeer en daarmee voornamelijk het verkeer tussen je computer en de website die je bezoekt.

De naam SSL kom je misschien niet heel vaak tegen maar het is de drijvende kracht achter een afkorting die wél erg bekend is, namelijk HTTPS. HTTPS zie je tegenwoordig overal en dat is maar goed ook want dat houdt in dat het internet steeds iets veiliger wordt.

Oké, maar wat doet SSL nou eigenlijk?

Het fundament van SSL bestaat eigenlijk uit twee processen:

  1. Authenticatie
  2. Encryptie

De combinatie van deze twee functies zorgt ervoor dat de website die je bezoekt kan aangeven dat het wel écht de website is die je wilt bezoeken en dat de verbinding tussen je computer en de website versleuteld is.

Zowel de authenticatie en encryptie nemen meestal maar enkele milliseconden in en worden beide op de achtergrond geregeld vlak voordat de website die je bezoekt wordt geladen.

De eerste stap is authenticatie, dit gebeurt met een zogeheten SSL-handshake. Tijdens deze ‘handdruk’ worden certificaten uitgebreid gecontroleerd. Deze controle vindt plaats op zowel de server van de website als op je eigen computer. Op deze manier kan er worden bepaald of jij als bezoeker veilig bent voor de server en of de server veilig is voor jou als bezoeker.

Hierna begint het proces van encryptie, dit gebeurt met zogenoemde sleutels en een hele hoop wiskundige formules. Als we alle technische praat weghalen dan komt het encryptieproces ongeveer op het volgende neer:

  1. De informatie van de website wordt uit elkaar gehaald
  2. De uit elkaar gehaalde informatie wordt gemanipuleerd door de wiskundige formules
  3. De gemanipuleerde informatie wordt opgestuurd naar de website bezoeker
  4. De computer van de websitebezoeker kan de informatie weer kloppend maken en in elkaar zetten.

Als ook maar één deel van alle bovenstaande stappen niet klopt dan blokkeert het hele HTTPS protocol en krijg je als bezoeker een error te zien. Dit kun je zelf zien op de website badssl.com, hier hebben ze allemaal voorbeelden van foute HTTPS verbindingen.

En wat is daar het praktisch nut van?

Het grootste voordeel van de encryptie is dat alle informatie die uitgewisseld wordt tussen de bezoeker en server absoluut onleesbaar wordt voor iedereen die een poging waagt om mee te kijken.

Als je verbinding met een website over HTTP is in plaats van HTTPS dan is het toch echt te adviseren om geen betalingsgegevens in te vullen maar deel ook je mailadres niet. Het is namelijk mogelijk dat daardoor gegevens worden gestolen doordat iemand meekijkt met je sessie. Het gebeurt misschien niet zo vaak, maar het is mogelijk en dat is al reden genoeg om SSL en HTTPS erg serieus te nemen.

Moeten alle websites dan over SSL/HTTPS? Ook mijn blog?

Ja.

Heel veel meer valt er eigenlijk niet te zeggen over het wel of niet hebben van SSL/HTTPS. Of je nou een webshop hebt of een klein blog, SSL/HTTPS is de standaard tegenwoordig.

Er zijn een hoop andere websites of blogs die beweren dat je als kleine particuliere site geen HTTPS nodig hebt maar daar zijn we het gewoon echt niet mee eens. HTTPS heeft namelijk geen enkel nadeel behalve van een vertraging op je website van ~50 milliseconden of zelfs minder.

Sterker nog, HTTPS levert nog een extra voordeel bovenop de beveiliging! Het grote internet-orakel genaamd Google heeft in 2014 al aangegeven dat website met HTTPS automatisch een betere positie krijgen in de zoekresultaten dan websites zonder HTTPS. En niet alleen Google doet dit, ondertussen zijn alle andere zoekmachines zoals Bing en Yahoo meegegaan met dit initiatief. Het is dus naast beveiliging ook nog een zeer belangrijk SEO punt.

Nog meer nuttige dingen?

Jazeker.

Een SSL certificaat (en daarmee dus HTTPS) is nodig om gebruik te kunnen maken van HTTP/2.

HTTP/2 is een relatief nieuw internetprotocol dat we gratis ondersteunen op al onze webhosting pakketten, HTTP/2 verminderd vertragingen met websites enorm en kan ervoor zorgen dat jouw website veel snellere laadtijden heeft dan andere websites. Lees meer over HTTP/2

Wat voor SSL certificaat moet ik dan kiezen en hoe start ik ermee?

SSL certificaten bestaan in verschillende soorten en maten tegenwoordig, het perfecte certificaat voor jouw website is echt afhankelijk van jouw site en doel.

Bij onze webhosting pakketten krijg je gratis SSL certificaten van LetsEncrypt, deze certificaten zijn goed genoeg voor de meeste websites en we installeren ze ook nog voor je website, die optie is dus volledig kosteloos en is een prima oplossing om SSL/HTTPS op je website te krijgen.

Zodra je website groeit is het (soms) echter verstandig om een SSL certificaat mee te laten groeien. Als je enkel een blog hebt dan is het meestal niet nodig om veel te investeren in een SSL certificaat, het gratis LetsEncrypt certificaat wat je van ons krijgt is dan meestal voldoende, mocht je dat zelf echter niet genoeg vinden dan zijn er redelijk goedkope SSL certificaten beschikbaar met garantie.

Voor grotere websites, bedrijven en webshops is het echter een ander verhaal, als je website net nieuw is dan is het gratis SSL certificaat nog gewoon voldoende maar na een tijdje is de website gaan groeien en krijg je meer bezoekers. Als je een bedrijfswebsite hebt of een webshop dan wil je uiteraard vertrouwen uitstralen met je website. Op dat moment komen de grotere SSL certificaten in beeld, zeker het zogenoemde 'Extended Validation' SSL certificaat zorgt voor extra vertrouwen bij je bezoekers. Het Extended Validation certificaat, of korter; EV, zorgt ervoor dat de bedrijfsnaam bovenin de URL-balk te zien is. Deze certificaten zijn absoluut onkraakbaar en kunnen ongelofelijk belangrijk zijn om je online identiteit te beschermen, zeker als je al redelijk wat websitebezoekers hebt.

De wereld van SSL certificaten kan echter lastig zijn om doorheen te werken en certificaten komen in veel verschillende vormen en maten. Weet je niet wat voor certificaat je nodig hebt? Stuur ons dan een berichtje, we geven je graag advies voor de beste certificaten die aansluiten bij jouw doelen.

menu-circlecross-circle
26 Shares
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Share via
Copy link
Powered by Social Snap