Waarom je Google Pagespeed score niet zo belangrijk is

Terug naar overzicht
juli 26, 2018

Google PageSpeed Insights wordt zo goed als altijd naar voren gebracht als het gaat om website snelheid. Als website-eigenaar of ontwikkelaar wordt je steeds vaker geconfronteerd met de "need for speed" in de internetwereld. Als website eigenaar weet je al lang dat snelheid super belangrijk is, zeker als je goed wilt scoren in zoekmachines. Een snelle test en er is paniek in de tent, want je site krijgt een slechte score. Maar moet je die score nou wel echt serieus nemen?

De Google PageSpeed score zegt niks over SEO

Het maakt Google zelf niks uit hoe je website naar voren komt in de PageSpeed test. Wat Google als zoekmachine wél belangrijk vindt is de effectieve snelheid van je website, maar daar gaat de PageSpeed test niet over. De Google PageSpeed test moet je zien als een test die laat zien wat er op technisch gebied beter kan. Een hoge score houdt in dat je mogelijke verbeteringen en methodes hebt toegepast. Een lage score houdt in dat er nog methodes zijn die je kunt gebruiken om je website te verbeteren.
Een lage score betekent dus niet dat je website langzaam is of andersom.
Google, als zoekmachine, kijkt heel anders naar je website. Er wordt voornamelijk gekeken naar de daadwerkelijke snelheid van je website in plaats van technische mogelijkheden. Het is dus goed mogelijk dat je website prima zal scoren in Google ondanks een teleurstellende score in de PageSpeed test.

Een 100% score maakt je gek

Als je jezelf echt eventjes goed wilt pesten dan moet je vooral de uitdaging aangaan om een 100% score te halen met je website. Spoiler: met een beetje semi-complexe website gaat het je niet binnen een week lukken.
Sommigen gaan zelfs zo ver om te zeggen dat het "praktisch onmogelijk" is. Voor de duidelijkheid: een 100% score is zeker mogelijk, maar er kan veilig gezegd worden dat het tijdsverspilling is. De score heeft nauwelijks correlatie met daadwerkelijke snelheid, dus waarom zou je?
Google PageSpeed zal enkele adviezen geven waar je helemaal niks mee kan, simpelweg omdat jij als website eigenaar niet altijd alles in handen hebt.
Het beste voorbeeld is nog altijd het advies dat er gebruik gemaakt moet worden van browsercaching op Google Analytics. Dit is iets wat echt alleen Google zelf kan doen, daar gaat dus je score.

Conflicten met het internet van nu

De PageSpeed test geeft een hoop adviezen die zeker een toegevoegde waarde hebben. Toch worden er enkele adviezen gegeven waarvan je moet afvragen of je dit eigenlijk wel moet doen. Voornamelijk het advies over blokkerende Javascript en CSS elementen boven de vouw krijgt steeds vaker vraagtekens in het moderne internet. In principe klopt het advies van Google. Javascript en CSS code dat boven de vouw is geplaatst maakt je website in theorie langzamer. De oplossing? Volgens PageSpeed moet je dus Javascript en CSS verplaatsen naar onder de vouw, of in de footer zoals dit soms genoemd wordt. In de echte wereld is het maar de vraag of dit wel handig is. Het probleem dat Javascript en CSS boven de vouw het laden blokkeren wordt vaak al opgelost door andere technieken zoals het asynchroon laden van de elementen en HTTP/2. Bovendien zal het constant uitstellen van Javascript en CSS een negatieve impact hebben op de gebruikerservaring van je website. En die gebruikerservaring is veel belangrijker dan die 5 milliseconden aan winst.

Moet ik dan de Google PageSpeed test vermijden?

Niet per sé. De Google PageSpeed test is nog steeds een prima tool om de technische kant van je website te testen, maar als het gaat om echt de snelheid van je website dan zijn er betere opties. Een tool die je kunt gebruiken om de daadwerkelijke snelheid van je website te meten is Pingdom, let hierbij wel op dat je Stockholm kiest als testlocatie.
Als je website al binnen anderhalve seconde laadt dan hoef je echt niet wakker te liggen van de PageSpeed score die nog laag is. Google vindt het alleen maar belangrijk dat je website snel is, niet hoe je website snel is. Al is de code van je website een grote puinhoop, als je website binnen een halve seconde laadt dan vindt Google het prima.
Dat betekend echter niet dat je de resultaten van de PageSpeed test moet negeren. Je wilt namelijk wel dat je website enigszins is geoptimaliseerd, alleen die 100% score is een brug te ver.
Probeer als het kan een score te halen van 75 of hoger, met zo'n score ben je er gelijk zeker van dat je website voldoet aan moderne standaarden.

Let er echter op dat de toegepaste technieken ook wel echt een voordeel bieden voor jouw website. Pas geadviseerde methodes alleen toe als de voordelen groter zijn dan de nadelen, en dat verschilt per website.

menu-circlecross-circle
1 Share
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Share via
Copy link
Powered by Social Snap