Feature Spotlight: Eigen Git Repositories

Terug naar overzicht

Waar de softwarewereld nu zou staan zonder Git is helaas een vraag die we niet kunnen beantwoorden. Maar het is een feit dat Git de softwarewereld een flink stuk heeft versneld. Sinds 2005 is Git uitgegroeid tot abnormale grootte in de softwarewereld, GitHub heeft alleen al meer dan 85 miljoen repo's. De manier waarop Git is gebouwd heeft voornamelijk gezorgd voor deze gigantisch snelle groei, flexibiliteit en beveiliging in combinatie met snelheid is de samenvatting voor het succesverhaal van Git.

Wat is Git?

Git is niets anders dan een controle systeem voor verschillende versies binnen een software project. Git is constant bezig met het bijhouden van veranderingen, en dat doet het ontzettend goed. Zo houdt Git telkens bij wat er aangepast is, wie dat heeft gedaan en nog veel meer. De volledige historie van een project is terug te vinden, inclusief de eerdere versies van bestanden en de aanpassingen die gemaakt zijn. Dit op zichzelf is al een geweldige combinatie van functies voor software ontwikkelaars en programmeurs, doe daar nog een schepje beveiliging en je hebt een geweldige basis voor een software platform.
Sinds de eerste uitgave in 2005 is het door Linus Torvalds ontwikkelde Git erg ver gekomen, en niet alleen in populariteit. Ook in de functies is Git door de jaren gegroeid naar veruit het meest volwassen platform voor software ontwikkeling.

Git en web development

Ook in de wereld van web development worden git repo's ontzettend vaak gebruikt, het is en blijft immers software ontwikkeling. De internetgiganten van deze wereld zoals GitHub, GitLab en BitBucket bieden de meest geweldige diensten. Ze doen echter maar één ding (en dat doen ze heel goed), en dat is het onderbrengen van repositories. In een industrie zoals web development is dat niet zozeer een probleem, maar wel wat minder efficiënt. De systemen van GitHub, GitLab of BitBucket zijn geen webservers, hierdoor is het niet mogelijk om deze platformen te gebruiken voor dynamische websites. Het maken van een dynamische website zorgt ervoor dat je als ontwikkelaar een inefficiënte werkstroom moet aanhouden. En hetzelfde geldt voor het ontwikkelen van web-applicaties.

Van repository naar productie

In de wereld van web development is het ook vaak gewenst om Git te gebruiken, maar de route van ontwikkeling naar productie is onhandig. Zodra je klaar bent met het ontwikkelen van je site of applicatie is het nodig om deze online te zetten. Je collega heeft net de laatste toevoegingen afgerond dus is het nodig om eerst een repository-pull te doen. En dan ben je nog niet klaar want moet je het project nog uploaden naar de webserver. Met een beetje geluk doet FTP er dan minder dan een halve dag over om de tienduizend bestanden in je project te uploaden. Lang verhaal kort: het werkt wel, maar het is gewoon niet zo handig.

De toevoeging van Git

Om deze route van ontwikkeling naar productie te versnellen is het nu mogelijk om volledige Git repositories onder te brengen op onze webhosting pakketten. Het onderbrengen van de repositories op de webservers zorgt ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van protocollen zoals FTP. Een bijkomend voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoe je de repositories gaat gebruiken.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de fysieke locatie van de website op de server ook gelijk de repository is. Dit zou ervoor zorgen dat elke commit in de master-branch ook gelijk live komt te staan.
En als dat niet gewenst is met de manier waarop een project ontwikkeld wordt... Dan kan er ingesteld worden dat elke week automatisch een deployment plaats vindt.
Dit zijn maar twee voorbeelden van de mogelijkheden die het onderbrengen van een Git repository op de webservers meebrengen.

De Git functies zijn vanaf vandaag beschikbaar op alle webhosting pakketten.

menu-circlecross-circle
2 Shares
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Share via
Copy link
Powered by Social Snap